tisdag 20 januari 2009

TAGteach

Med anledning av att jag i förra veckans inlägg skrev att jag tänkte återkomma efter att jag hade varit ute hos hästarna så fick jag nyss en kommentar om att jag tar väääldigt lång tid på mig att mocka ;-). Förutom att jag haft en del att stå i de senaste dagarna så beror dröjsmålet även på att jag upptäckte att jag faktiskt inte riktigt visste vad jag skulle skriva. Det tar ofta några dagar för mig när jag varit på kurs att smälta upplevelsen och bena upp mina intryck.

Jag har alltså varit på kurs i TAGteach med toppeninstruktörerna Emelie Johnson Vegh och Eva Bertilsson från Carpe Momentum. TAGteach bygger på samma principer som klickerträning men syftar till att användas i samband med undervisning/coachning av människor. Kursen var mycket inspirerande och jag tror väldigt mycket på möjligheterna i att integrera detta i delar av min undervisning. Jag är ju inte helt ovan att träna djur med hjälp av klickerträning så principerna var väldigt lätta att förstå och ta till sig. Däremot när det kom till de praktiska övningarna så krävdes det ganska mycket koncentration för att låta bli att babbla så mycket och i stället ge väldigt korta och konkreta ”TAG-instruktioner”. Jag är nämligen ganska verbal som instruktör eftersom jag tycker att det är viktigt att de jag undervisar förstår sammanhangen. Jag vill att de inte bara får veta hur de ska göra utan också förstår varför. Att ge kunskap om sammanhang och bakomliggande principer är ju egentligen vad min verksamhet till stora delar bygger på. Inte desto mindre nyttigt är det därför för mig att träna på att bli tydlig när det väl kommer till konkreta instruktioner så att de inte drunknar i alla mina utläggningar om hur man kan analysera situationen ;-). Jag har nu med mig en ”Primary Certification” i bagaget och avser att jobba på att uppnå ”Level 1” under året genom att bl.a. göra ett ämnesspecifikt projekt. Jag ber att få återkomma med rapporter under projektets gång. Det är nog först när jag får mer övning på att använda metoden i praktiken som jag verkligen ser dess potential och begränsningar.

Jag vill förresten med detta blogginlägg tacka min goa sambo tillika arbetsgivare som skickade mig på kursen. Ett stort TAG till dig Walter! Jag räknar nu så klart med att få använda dig som "försöksobjekt" i mitt certifieringsprojekt…

Inga kommentarer: